2021-05-27 14:34:22• hírek • Bede Emőke

Határon átnyúló projektben vesz részt a Kisiparosok Kamarája Egyesület

A Kisiparosok Kamarája Egyesület (KKE) projektpartnerként, társulva a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi- és Iparkamarával, valamint a Szatmár megyei Kereskedelmi, Agrár- és Iparkamarával közösen vesz részt egy határon átnyúló projektben, melynek célja, hogy kamarák és a munkaerő-piaci szereplők közti együttműködést elősegítse, ezzel támogatandó a határ menti régió munkaerő-foglalkoztatottságát. A projekt részleteit az egyesület Fragilor utcai székhelyén csütörtökön ismertették a romániai partnerintézmények.

A KKE képviseletében Josef Hölzli köszöntötte a jelenlevőket, majd át is adta a szót Maurer Róbertnek, ki a Városi Tanács nevében vett részt az eseményen. „Mindig nagy öröm egy olyan eredményes projekt ismertetésén részt venni, amely különösen sokat segít a város fejlődésében. Gondolok itt elsősorban az a mai találkozó helyszínéül szolgáló épület modernizálására, mely összhangban áll az önkormányzat azon célkitűzésével, hogy minél több régi épületet felújítson, de nem elvitatható az a pozitív hatás sem, melyet a munkaerőpiacra gyakorolnak a projekt által” – mondta el Maurer, kitől Daniela Culic, a kereskedelmi, agrár- és iparkamara (CCIA) igazgatónője vette át a szót.


A CCIA vezetője elmondta, régóta várták már, hogy ez a találkozó megvalósulhasson, ugyanis a projektet még 2017 végén állították össze a partnerintézményekkel, viszont a végtelen bürokrácia, majd az azt követő koronavírus-járvány nagymértékben megnehezítette a csapat dolgát. „Ennek ellenére mégis nagyok sok reményt fűzünk ehhez a projekthez, és bízunk benne, hogy sikerül mindent megvalósítani, amit célul tűztünk ki magunk elé. A nyíregyházi partnerintézménnyel a kapcsolatunk egészen régre, a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza, és azóta több, a szatmári vállalkozók támogatását megcélzó projektet is végigvittünk már, a Kisiparosok Kamarájával pedig konkrétan e kezdeményezés tette hivatalossá az együttműködést” – fejtette ki Daniela Culic.



Ezt követően Josef Hölzli részletesen is ismertette a projektet, különös tekintettel a KKE eddig elért eredményeire. A projektnek köszönhetően az egyesület korszerűsítette a székhelyéül szolgáló épületet, melyben kialakításra került két, tanácsadásra és szakmai formálásra alkalmas terem is. Kicserélték továbbá az ajtókat és a külső ablakokat, s mindezeken túl modern bútorzattal és korszerű számítástechnikai eszközökkel szerelték fel az épületet.


A projekt elsődleges céljának elérése érdekében a KKE szakemberei részt vesznek a közös munkaerőpiac- kutatási és pályaorientációs tevékenységekben, de legfőképpen 4 kurzus szervezésében, egyenként 10 résztvevővel, a piackutatás során azonosított területeken. A célcsoport szakmai képzése érdekében egy szakma- és pályaorientációs eseményt is szerveznek majd. A projekt keretében egy Plato elnevezésű tanulmány- és tapasztalatcsere-turnét is szerveznek a képzéseken részt vevő vállalkozók számára, azzal a céllal, hogy a munkaerőpiac tekintetében saját kezdeményezéseiket népszerűsítsék.



A projekt keretében a következő szakmákban szeretnének kurzusokat szervezni: lakásautomatizálás, villanyszerelő, gyógytornász, vízvezeték-szerelő, targoncavezető, kotró- markológép vezető. Ezen irányvonalon a KKE folytatja a kutatást a munkaerőpiac igényeinek felmérése érdekében kérdőíves módszer által, az eredményeket a lehető legrövidebb időn belül nyilvánosságra hozzák.


A ROHU-370 — A Szatmár megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kamarák közötti együttműködés erősítése a lakosság foglalkoztatottságának javítására elnevezésű projekt gyakorlatba ültetése 2020. február 1. és 2022. január 31. között történik, költségvetése pedig 1 413 696 euró, melyből 1 201 873,65 euró az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatása. A Kisiparosok Kamarája Egyesület a projektből 115 420 eurós támogatásban részesül, melyből 98 107 euró ERFA-támogatás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: